torstai 14. maaliskuuta 2013

Postaus trimmauksesta

Mie oon miettinyt jo pitkään, että voisin tehdä postauksen fieldin trimmauksesta kera kuvien. Joten tänään sain aikaseksi, että otin samalla kuvia kun trimmasin Hillaa ja nyt sitten kerron miten minä trimmaan fieldin. Jokaisella fieldin omistajalla on oma tapansa trimmata koiraa ja itse olen sitä mieltä, että yhtä ainutta oikeaa tapaa ei ole trimmata koiraa. Trimmauskin on paljolti koira kohtaista. Hillan kanssa ei tarvitse paljoa trimmailla, koska neidillä ei ole paljoa karvaa, koristekarvoja taitaa eniten olla hännässä.

Kampa, karsta, trimmaussakset, ohennussakset sekä trimmauskone

      
edestä ennen
Edestä jälkeen
Mutta siis aloitetaanpa käymällä trimmivälineet joita käytin läpi. Käytin trimmaussaksia, ohennussaksia, karstaa, kampaa sekä trimmauskonetta. Tärkeintä saksissa ja koneessa on se että terä on hyvässä kunnossa ja kannattaa pitää huolta teristä. Omat sakset pyyhin trimmauksen jälkeen sekä koneen terän puhdista. Minulla on sakset omassa kotelossaan, jossa eivät pääse kolahtelemaan mihinkään. Kone jota käytän trimmaukseen on kaksinopeuksinen Andis AGC. Trimmaus- ja ohennussaksien merkkiä en muista, mutta voin kertoa, että maksoivat yhteensä about kuutisenkymppiä ja sakset ovat todella hyvät. Äitini osti nämä sakset eräältä tutultamme joka kasvattaa cockereita. Ohennussaksissa itse suosin yksipuoleisia saksia, mutta tämäkin on maku asia. Kampa jota käytän on metalli kampa jossa on tihempi ja väljempi piikkiväli. Karsta on ihan perus karsta


Kaula jälkeen
Kaula ennen
Ensin aloitan trimmauksen käyttämällä konetta. Otan koneella kaulan, korvien yläosat ja korvien sisäpuolen, mihinkään muuhun alueeseen en koneella koske koirassa. Kaulan otan niin, että aloita keskeltä leuasta vetämällä alas siihen asti että koiran rinnassa tuleva kuoppa tulee vastaan. Leikkaan sellaisen ns V:n muotoisen alueen kaulaan, joka lähteen korvien alapuolelta  niin että V:n kärki tulee sitten tähän rinnassa olevaan kuoppaan. Jos koiralla on koristekarvoja rinnassa enemmän, niin siistin niitä rintakarvoja niin että rintakarvojen ja etujalkojen väliin muodostuu toinen V, jonka kärki on myöskin tässä rinnassa olevassa kolossa. Näin siis tulee kaksi V:tä joiden kärjet ovat vastakkain. Opin tämän trimmatessani welshejä ja eräs trimmaaja antoi tälläisen esimerkin minulle. Kun koiran rintakarvoja siistitään näin, niin etuliikkeet näkyy paremmin. Yleensä koirassa arvostetaan karvan määrää, mutta liika on liikaa. Meidän welshi narttu Nunalta joudun ottamaan aika paljon koristekarvaa pois rinnasta, koska Nunalla on paljon karvaa. Kun olen koneella trimmannut kaulan, otan ohennussakset, joilla siistin ja häivytän koneella jääneet leikkausrajat. Näin saa siistin lopputuloksen, yleensä nämä alueet on korvien alapuolelta lähtevät rajat kaulaa pitkin alas.


Korva ennen
Korva jälkeen
Korvat trimmaan niin, että otan koneella korvan yläosasta noin 1/3 matkalta. Tämän jälkeen otan ohennussaksilla korvien kiinnikekohdat ja häivytän rajoja. Otan korvien sisäpuoleltakin koneella, että koiran korvakäytävän ympäristö pysyy puhtaana. Korvan voi trimmata myöskin ohennussaksilla. Ottaen myöskin 1/3 matkalta karvoja lyhyemmäksi. Itsekkin olen leikannut koirilta ohareilla korvakarvat, näin tulos on ollut siistimpi, ainakin omasta mielestäni. Mochan kanssa siirryin koneeseen, koska Mochalla on niin paksu karva korvissa, että meni iäisyys korvia trimmatessa ja jälkikään ei minua mielyttänyt. Korvan sisäpinnankin voi ottaa ohennussaksilla. Trimmauksen yhteydessä itse puhdistan samalla koiran korvakäytävät, ihan pelkällä kostutellu paperilla ja tämän jälkeen vielä kuivalla paperilla viimeistelen. 
Korva sisäpuolelta ennen
Korva sisäpuolelta jälkeenetutassut jälkeen
etutassut ennen
Sitten siirrytäänkin etutassuihin. Otan tassunpohjat trimmaussaksilla, niin että kaikki karvat ovat anturoiden korkeudella. Otan myöskin ihan kynsien alla olevat karvat. sitten vedän tassun pääliskarvoja tassun pohjaa kohden ja kaikki karvat jotka ovat yli tassun pohjan, leikkaan pois. Sen jälkeen otan tassun päälipuolelta karvat niin että ensin leikkaan karvat tassun muotoisesti ulkoreunoista, karvat ovat vähän kuin puolikaaressa. Sen jälkeen nostan karstalla tassujen päälikarvat ylös, myöskin varvasvälien karvat. Sitten leikkaan nämä pystyssä olevat karvat puoliympyrän muotoon. Tämän jälkeen otan ohareilla näitä pystyssä olevia karvoja vähän ohentaen. Tämän jälkeen karstaan karvat alas ja leikkaan, jos vielä on, kaikki ylimittaiset karvat pois. Kun otan tassunpohjia, niin vedän etujalan puolivälistä alaspäin ja kun olen ranteen kohdalla niin leikkaan kaikki koristekarvat, jotka ovat yli tassun pohjan, samalle tasalle tassun pohjan kanssa. Takatassut trimmaan aikalailla samalla tavalla. Kinnerkarvat vedän karstalla taakse päin ja leikkaan kinnerkarvojen päistä sen verran että karvat ovat samanpituisia eikä ole huonoja karvoja enää. Sen jälkeen otan ohennussaksilla kinnerkarvojen juuresta vähän  jotta kinnerkarvat eivät ole hirmuisen paksut. Takajalkoja trimmatessa nypin kuollutta karvaa pois kintereen sivuista ja ylipäätän jalkojen sivuista. Kintereen yläpuolelta nypin vähän tai sitten jos koiralla on paljon karvoja ja paksusti, niin otan ohennussaksilla karvaa vähän ohuemmaksi.

takajalka ennen
takajalka jälkeenhäntä ennen
häntä jälkeen
Häntään en käytä kuin ohennussaksia, minun mielestä hännästä tulee kauniimpi kun ei käytä perus saksia vaan ohareita. Otan hännän tyvestä peräreiän ympäriltä karvoja ohennussaksilla. Tämän jälkeen otan ohennussaksilla koiran hännästä tyveltä karvoja lyhyeksi noin viiden sentin matkalta, sitten leikkaan loput häntäkarvat muotoon. Jos koiralla on lyhyet häntäkarvat, niin mielestäni niitä ei tarvitse leikata muotoon, mutta tietysti jos sielä täälä on pitkiä hapsuja kannattaa ne siistiä. Meillä on koirissa kolmenlaisia häntiä. Ensimmäisenä on ns. piiskahäntiä, joilla ei roiku koristekarvoja ollenkaan. Näiltä koirilta katson, ettei hännästä sojota ylipitkiä tupsuja ja jos sojottaa, niin lyhennän niitä ohareilla. Keskimmäisenä on koirat joilla on mielestäni sopivan mittaiset häntähapsut ja yleensä näihin hapsuihin en koske ollenkaan. Sitten taas tämä toinen ääripää on se että sitä karvaa on hännässä aika paljo, tällöin leikkaan muotoon ohareilla hapsut. Mielelläni en leikkeli häntä hapsuja ja tähän mennessä en ole joutunutkaan leikkaamaan keneltäkään muulta häntähapsuja kun Hillalta, koska neidillä taitaa kaikki koriste karvat kasvaa vain ja ainoastaan hännässä.

Ennen


Jälkeen


Tälläinen pieni trimmaus tarina tällä kertaa. Lisäänpä vielä vähän asioita trimmauksesta, jota ei Hillan kanssa tullut tehtyä. Mochan kanssa joudutaan nyppimään kuollutta karvaa selästä ja kyljistä. Tähänkin tarkoitukseen tietysti löytyy trimmausvälineet, mutta itse nypin ihan sormilla. vaikka siihen kuluu aikaa, mutta mielestäni se on mukavaa. Mochan kanssa joudun myöskin nyppimään etujalkojen sivusta karvaa, koska Mochalla kasvaa todella pitkää karvaa melkein koko etujalan ympärille. Jos koiralla on polvikarvat, niin en oikeastaan niihin koske millään tavalla. Jos ne ovat paljokin eripituiset, niin silloin otan ohennussaksilla karvat tasaiseksi. Jos takaosassa takajalkojen välin karvat ovat yli kintereen pituisen lyhennän karvoja niin että ne yltävät kintereen kohdalle. Trimmaus on niin koira kohtaista, että aina on vähän sovellettava niitä yleisiä trimmaus ohjeita.

Toivottavasti nautitte lukemisesta.(Kuvia klikkaamalla saat kuvat suuremmiksi)

Keväisin terveisin Henriikka ja Hilla


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti